domingo, 8 de febrero de 2009

el classicisme


Introducció

L'any 1750 es considera l'inici del Classicisme per la mort de Johann Sebastian Bach, considerat l'artista més representatiu del Barroc, l'època anterior. En canvi, la data que posa fi al període classicista, el 1800, és molt més arbitrària perquè no es va experimentar cap ruptura, sinó que aquest es va fusionar amb el Romanticisme, el corrent que el va succeir, i les primeres obres revolucionàries de Beethoven.

En aquesta època, a Europa s'estaven desencadenant un seguit d'esdeveniments que van tenir una gran influència alhora de fonamentar i caracteritzar una etapa pròspera en la música europea, que va desenvolupar un estil internacional basat en l'intercanvi i la lliure circulació de músics i partitures des de Moscou fins a Lisboa. Aquests fets van ser tals com l'incipient ocàs de l'antic règim o el tímid però incessant desenvolupament de la indústria, que anunciava una nova era per a tots els ordres, que arribaria de la mà de la Revolució Francesa. També s'ha de tenir en compte l'auge de la òpera a tots els països o els concerts públics a les més prestigioses ciutats de l'època: París, Londres o Madrid, així com nombroses ciutats alemanyes i italianes; l'augment de les edicions de música, de constructores d'instruments i l'aparició de grans orquestres a Viena, Mannheim o Londres.

És un fenomen artístic i literari consistent a la imitació dels models grecs i romans, considerats estèticament perfectes. Com a moviment, neix amb el suport de l'humanisme renaixentista, que veu en el món clàssic un model de perfecció absoluta. El Classicisme, reflexa l'home com un ésser harmoniós i a la humanitat com una societat ideal i absenta de problemas.

Entre els màxims representants del Classicisme s'han de tenir presents Joseph Haydn, Wolfgang Amadeus Mozart y Ludwig Van Beethoven, que generalment es denominen com els tres grans mestres vienesos o la Primera Escola de Viena.

Característiques de la música classicista

Musicalment, és un període caracteritzat, en línies generals, per la recerca de la claredat en la forma i el contingut, així com per un equilibri expressiu i una moderació i serenitat exemplars. Totes aquest conjunt de característiques, juntament amb d'altres més específiques per a les diferents composicions, es reflexen en la música amb la finalitat de commoure.

S'incorporen nous medis tímbrics, de manera que els instruments de vent formen part de la plantilla de l'orquestra i apareix el grup de vent-metall. D'altra banda, desapareix l'acompanyament del baix continu, mentre s'incorporen els reguladors crecendo i decrecendo, degut a l'increment d'instruments. També en aquest període va aparèixer el piano, es va perfeccionar el clarinet i es va consolidar la Forma Sonata, una estructura que seguien diversos tipus de composicions i que constava de tres parts.

La música vocal va anar perdent el protagonisme que havia mantingut fins al moment, no obstant això, es van continuar composant formes musicals d'èpoques anteriors, tant en la vessant religiosa com en la profana. En la primera, va aparèixer l'ofertori, una peça molt curta que es cantava en el moment de les ofrenes durant l'eucaristia. D'altra banda, en la música profana, l'òpera clàssica pròpia del Barroc, després de la Querella de Bufons, va adoptar nous esquemes i va passar a tractar temes més quotidians, en que els personatges vivien emocions humanes. Tot això, va fer aquest gènere musical més proper al públic.

La música instrumental es trobava en el seu punt àlgid, el concert i la sonata del Barroc van evolucionar i es van adaptar a les necessitats expressives del moment. Dins l'àmbit instrumental hi havia diversos tipus de música, com l'orquestral, la música de cambra o la de teclat

Sonata

(del italiano suonare, 'sonar'), composición musical para uno o más instrumentos. Por una parte, el término forma sonata se refiere a la estructura musical de los primeros movimientos de las sonatas y de los géneros relacionados con ella en los siglos XVIII y XIX. Pero también desde mediados del siglo XVIII, el término sonata ha sido utilizado generalmente para las obras de tres o cuatro movimientos para uno o dos instrumentos, como sucede en las sonatas para piano (solista) o con la sonata para violín (para violín con un instrumento de teclado). Se suelen usar términos distintos al de sonata en obras que presentan la misma disposición pero que están compuestas para otras combinaciones instrumentales; por ejemplo, la sonata para orquesta se llama sinfonía, la sonata para un instrumento solista se llama concierto, y la sonata para cuarteto de cuerdas se llama cuarteto de cuerdas

Sinfonía

(del griego, syn, 'juntos'; phone, 'sonido'), en música, composición orquestal que suele constar de cuatro secciones contrastantes llamadas movimientos y, en algunas ocasiones, tiempos. La denominación se aplicó por primera vez en el siglo XVI a los interludios instrumentales de formas como la cantata, la ópera y el oratorio. Un ejemplo notable es la 'Sinfonía pastoral' del oratorio El Mesías (1742) de Georg Friedrich Händel. La sinfonía en su sentido moderno surge a comienzos del siglo XVIII.

El concierto clásico

A mediados del siglo XVIII el cambio musical decisivo que significó el paso desde el barroco al clasicismo no podía dejar de afectar al concierto. Aparte del breve florecimiento de un derivado francés llamado sinfonía concertante, el concerto grosso murió y dio paso a la sinfonía, que mantuvo gran parte de sus rasgos. No obstante, el concierto para solista persistió como vehículo del virtuosismo, indispensable para los compositores que a la vez eran intérpretes de su propia obra. El piano suplantó gradualmente al violín como instrumento solista preferido. Fue el instrumento favorito tanto de Wolfgang Amadeus Mozart, quien escribió los conciertos más importantes a finales del siglo XVIII, como de Ludwig van Beethoven, cuyos cinco conciertos para piano y su único concierto para violín (1801-1811) dieron la consagración definitiva a su desarrollo.

Durante el clasicismo, el concierto creció aún más. Su estructura era el reflejo de un compromiso con la forma tradicional del ritornello, en un alarde de virtuosismo, así como de las nuevas formas y estilos desarrollados con la sinfonía. Los primeros movimientos se construían como una variante del ritornello. Tanto éste como la primera sección solista se parecían a la sección de la exposición del primer movimiento de una sinfonía. El resto del movimiento también seguía un desarrollo similar al primer movimiento de una sinfonía, pero con el solista y la orquesta tocando juntos o de forma alternada. El movimiento final era generalmente un rondó con una especie de estribillo recurrente. Los movimientos lentos quedaban menos determinados en su forma. Al igual que las sinfonías, los conciertos se convirtieron en obras grandes, con una personalidad propia y distintiva, que se interpretaban en salas de concierto públicas, delante de una gran audiencia.

estilos y formas
musica instrumental :sonata, sinfinia .concierto
musica vocal opera
musica religiosa :requiem ,missa

instrumento

el clarinete
pianoforte

No hay comentarios: